Yorumlarinizi bekliyoruz

Usta Oyuncu “Sidney Poitier” öldü

ödemisli
08 Oca 2022
Usta Oyuncu “Sidney Poitier” öldü

Oscar ödüllü ikonik oyunculardan Sidney Poitier, 94 yaşında aramızdan ayrıldı. Hollywood yıldızı, Who’s Coming to Dinner, In the Heat of the Night ve Lilies of the Field gibi filmleriyle tanınıyordu ve sonuncu filmle En İyi Erkek Oyuncu Oscar’ını kazanan ilk siyahi aktör oldu. Haber, ABD Dışişleri Bakanı Fred Mitchell tarafından duyuruldu ve eğlence dünyasından tepkiler gelmeye başladı.

Bahama-Amerikalı yıldız Poitier, Şubat 1927’de ailesinin tatili sırasında Miami’de beklenmedik bir şekilde doğduktan sonra otomatik olarak ABD vatandaşlığı aldı. Bahamalar’da büyüdü ama 15 yaşındayken Amerika’ya taşındı ve ilk başrolünü sadece bir yıl sonra 1955’te Blackboard Jungle’da aldı. İlk ödül deneyimi, başrol oyuncusu Tony Curtis ile birlikte En İyi Erkek Oyuncu dalında aday gösterildiği The Defiant Ones (1958) ile geldi.

Altı yıl sonra, Lilies of the Field’daki performansıyla tarihsel olarak En İyi Erkek Oyuncu Oscar’ını kazanan ilk siyahi oyuncu oldu. Denzel Washington, 2001 yapımı Training Day filmiyle En İyi Erkek Oyuncu ödülünü kazanan ikinci siyahi aktör olduğunda Poitier’i övdü ve şunları söyledi: “Ben her zaman seni takip edeceğim, Sidney. Her zaman ayak izlerini takip edeceğim. Yapmayı tercih edeceğim başka bir şey yok efendim.”

Aynı törende Poitier, Amerikan sinemasına yaptığı katkılardan dolayı Onursal Akademi Ödülü almıştı. 2012 itibarıyla, Ernest Borgnine’nin ölümünün ardından Poitier, yaşayan en yaşlı Oscar’lı oyuncu unvanını almıştı. 6 Ocak Perşembe günü yayınlanan bir röportajda Denzel Washington, onunla bir filmde oynamayı çok istediğini söylemişti.

Yorumlar